Esther van Beurden Directeur Cybersecurity, Weerbaarheid Statelijke Dreigingen en Analyse Nationale Veiligheid

Esther van Beurden wordt met ingang van 15 september 2024 Directeur Cybersecurity, Weerbaarheid Statelijke dreigingen en Analyse Nationale Veiligheid binnen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

De NCTV draagt bij aan een veilig en stabiel Nederland door dreigingen tegen vitale belangen te onderkennen en de weerbaarheid en bescherming van die belangen te versterken. Hoofddoel is het voorkomen en beperken van maatschappelijke ontwrichting door bescherming van vitale belangen. De NCTV richt zicht hierbij op het duiden en (doen) reduceren van geïdentificeerde dreigingen, de beveiliging en het versterken van de weerbaarheid van personen, objecten, diensten en evenementen, alsmede vitale sectoren, het versterken van de weerbaarheid van overheden (waaronder de veiligheidsregio’s), het vergroten/versterken van cybersecurity alsmede een optimale crisisbeheersing en crisiscommunicatie.

Binnen het MT NCTV, dat zorgt voor politiek-bestuurlijke en strategische aansturing op hoofdlijnen en de samenhang borgt tussen de maatschappelijke opgaven en de opgave van de NCTV, wordt Esther verantwoordelijk voor de portefeuille Cybersecurity, Weerbaarheid Statelijke Dreigingen en Analyse Nationale Veiligheid.

Pieter-Jaap Aalbersberg: “Ik ben blij met de kennis en ervaring die Esther meeneemt naar de NCTV. Als directeur kan ze haar goede werk voor de nationale veiligheid voortzetten en heeft ook als persoon en leidinggevende een toegevoegde waarde in ons team.”

Esther van Beurden: “Ik kijk er erg naar uit om weer terug te keren bij de NCTV en met de collega’s daar aan de slag te gaan. De stapeling van dreigingen in deze onzekere tijden maakt dat de hele samenleving weerbaarder zal moeten worden. Een opgave die me na aan het hart ligt en die we alleen maar samen met partners binnen en buiten het veiligheidsdomein verder kunnen brengen. Ik zet me er dan ook graag voor in om vanuit deze rol die partnerschappen verder te versterken.”

Esther van Beurden werkt op dit moment bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en was binnen de NCTV eerder Afdelingshoofd Programma Tegengaan Statelijke Dreigingen en Hoofd Strategie en Staf. Na haar studie Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties startte zij haar loopbaan als Rijkstrainee en afgelopen jaren nam zij deel aan de Leergang Top Defensievorming en het Kandidaten Programma Algemene Bestuursdienst.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. DGABD heeft de werving verricht voor deze benoeming en het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteund bij de selectie. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.