De speerpunten van de NLCS
Iedereen moet ten volle kunnen profiteren van deelname aan de digitale samenleving, veiligheid is hiervoor essentieel. De Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 vormt de basis voor een toekomst waarin de schreefgroei tussen digitale dreiging en digitale weerbaarheid zo klein mogelijk is en blijft. En waarbij één individu of één organisatie niet langer de zwakste schakel kan zijn.
De NLCS kent de volgende speerpunten
- Beter zicht op de dreiging.
Het kabinet investeert in mensen en systemen die scherper zicht geven op de herkomst van dreigingen en tegen wie ze gericht zijn. - Meer cybersecurityspecialisten.
We nemen verschillende acties om meer ICT-specialisten op de arbeidsmarkt te krijgen. - Overheid en sectoren nemen verantwoordelijkheid.
De verantwoordelijkheid voor veiligheid wordt deels verplaatst van eindgebruikers naar de overheid en specifieke sectoren. De meest volwassen en bepalende organisaties dragen de zwaarste verantwoordelijkheden. - Beter toezicht en de noodzakelijke wet- en regelgeving.
Herschikking van verantwoordelijkheden vergt uitbreiding van wettelijke regels en toezicht. Veiligheid moet het fundament worden waarop nieuwe systemen worden ontworpen. Er komen nieuwe regels waar overheden, vitale aanbieders en leveranciers van digitale producten en diensten aan moeten voldoen. - Heldere informatie via een nationale cyberautoriteit.
Er komt een centrale cyberautoriteit in Nederland: het nationale Cyber Security Incident Response Team. Deze nieuwe organisatie zal in samenwerking met publieke en private partners, vitale en niet-vitale organisaties, overheden en burgers voorzien van informatie over (dreigende) cyberincidenten.