Pijler ll: Veilige en innovatieve digitale producten en diensten

Deze pijler focust op de aanbieders en afnemers van digitale producten en diensten en de versterking van kennisontwikkeling en innovatie. Het toewerken naar een veilige en innovatieve digitale economie draagt bij aan de digitale veiligheid en het verdienvermogen van Nederland.

Doelen

  • Digitale producten en diensten zijn veiliger
    Er bestaat nog geen sluitend systeem van (Europese) wet- en regelgeving met bij-behorende standaarden voor de digitale veiligheid van digitale producten, processen en diensten. In de komende periode maakt Nederland zich in de Europese Unie sterk voor een samenhangend systeem van Europese wet- en regelgeving. Dit zorgt ervoor dat afnemers en consumenten kunnen vertrouwen op aantoonbaar veiligere producten en diensten.
     
  • Nederland heeft een sterke cybersecuritykennis- en innovatieketen.
    Om nu en in de toekomst maatregelen te kunnen nemen tegen digitale dreigingen moet de ontwikke¬ling en toepassing van Nederlandse kennis en kunde op het gebied van digitale veiligheid continu worden ver¬sterkt. Dit vermindert ongewenste afhankelijkheid van bedrijven, mensen en oplossingen uit het buiten¬land en biedt economische kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Acties met prioriteit

Deze acties geven de prioriteiten voor de lopende kabinetsperiode weer waarmee het kabinet invulling geeft aan de doelstellingen uit deze pijler. Een uitgebreid overzicht van acties wordt weergegeven in het Actieplan NLCS.

Acties met prioriteit
Doel Acties
Veiligheid verplicht bij de ontwikkeling van digitale producten
  • Het opnemen van een zorgplicht voor fabrikanten en leveranciers van alle ICT-producten, diensten en processen in de ‘Cyber Resilience Act’. Inclusief standaarden en toezicht.
  • Ontwikkeling en adoptie van Europese cybersecurity certificeringschema's voor ICT-producten, diensten en processen zoals voor clouddiensten, 5G technologie en Com-mon Criteria.
De overheid stimuleert de ontwikkeling van veilige digitale producten via inkoop
  • Er worden Algemene Beveiligingseisen opgesteld voor de Rijksoverheid (ABRO) waaraan bedrijven die gevoelige en/of gerubriceerde overheidsopdrachten vervullen aan moeten voldoen.
  • De tool inkoopeisen cybersecurity overheid (ICO) wordt doorontwikkeld, verbreed en geïmplementeerd.
  • De productontwikkeling voor high assurance producten wordt gestimuleerd door versterkt en eensgezind opdrachtgeverschap vanuit de Rijksoverheid.
Sterke cybersecurity kennis- en innovatieketen
  • Implementatie van de Nationale Crypto Strategie.
  • Het publiek-private samenwerkingsplatform dcypher faciliteert de verbinding tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen en draagt zorg voor de agendering en programmering van cybersecurity kennis- en innovatie projecten en werkprogramma's.