Patricia Zorko

Waarnemend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Patricia Zorko is sinds 1 november 2018 waarnemend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Werken aan een veilig Nederland is steeds de rode draad in haar loopbaan geweest. Die loopbaan begon in Utrecht, waar ze na het doorlopen van de politieacademie in 1986 startte als inspecteur bij de gemeentepolitie. Diverse functies volgden, waaronder die van districtchef en hoofd van de regionale recherche.

Het werken in wijk en stad verruilde ze na twintig jaar voor het landelijke én internationale toneel van het korps landelijke politiediensten (KLPD), waar haar portefeuille onder andere digitalisering en bestrijding van cybercrime omvatte. Met de introductie van de Nationale Politie in 2011 werd ze benoemd tot achtereenvolgens kwartiermaker, hoofdcommissaris en politiechef van de Landelijke Eenheid. In die laatste functie gaf ze onder andere leiding aan het strafrechtelijk onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17.

In 2015 maakte Patricia Zorko de overstap van de Politie naar het ministerie van Justitie en Veiligheid om aan de slag te gaan als plaatsvervangend NCTV en directeur Cyber Security. Die laatste functie heeft ze najaar 2018 tijdelijk overgedragen om de rol van waarnemend NCTV te vervullen en zo bij te dragen aan veiligheid in Nederland én in internationaal verband.

Downloadfoto's

Deze foto's zijn vrij te gebruiken. Heeft u behoefte aan een ander beeld, neem dan contact met ons op.