Drukwerkbestanden - Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid
Weerbaarheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Onze open en vrije samenleving is sterk afhankelijk van de wereld om ons heen. Dreigingen tegen onze nationale veiligheid houden zich namelijk niet aan onze landsgrenzen. Een veranderende wereld betekent ook dat dreigingen veranderen. We moeten daarom ook de manier waarop we onszelf beschermen aanpassen. Een sterke samenleving kan schokken aan. Dat is een taak van ons allemaal: overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, inwoners.
Iedereen heeft een rol te vervullen in het beschermen van onze nationale veiligheidsbelangen. Het is daarom belangrijk om te weten wat ons kan bedreigen en hoe we onszelf weerbaar kunnen maken. Weerbaarheid betekent dat je hebt nagedacht over wat er kan gebeuren en wat daarvan de gevolgen zijn. Wat is de impact als belangrijke voorzieningen uitvallen? Welke voorbereidingen kunnen organisaties treffen om te voorkomen dat dit gebeurt? En wat kan wie doen om de continuïteit van de samenleving te garanderen?
Hulpmiddel om het gesprek te voeren
Om de weerbaarheid van onze samenleving te vergroten moeten we inzicht krijgen in onze kwetsbaarheden, en de manier waarop we ons kunnen voorbereiden. Met behulp van deze gesprekstool kan binnen een organisatie het gesprek worden gevoerd over dreigingen en weerbaarheid. In de handleiding leggen we uit waarom dat belangrijk is, wat de huidige situatie in de wereld betekent voor Nederland en onze veiligheid en hoe dat gesprek met behulp van de dit middel gevoerd kan worden.
Voor wie?
Deze gesprekstool is ontwikkeld voor een brede doelgroep. Afdelingen van grote organisaties die vitale infrastructuur mogelijk maken kunnen nog baat hebben bij deze tool, maar ook kleinere organisaties, lokale overheden, kennisinstellingen, buurthuizen, sportverenigingen, iedereen die een rol vervult in onze samenleving.
Gebruik
Om de tool te kunnen gebruiken heb je een gespreksleider nodig die de instructies doorneemt en de deelnemers meeneemt door het scenario. Iedereen kan de rol van gespreksleider op zich nemen, daar is geen voorkennis voor vereist. Het instructieboekje spreekt voor zich.
De gesprekstool is hieronder te downloaden. Het is mogelijk om deze met een reguliere printer af te drukken maar ook mogelijk om op kwalitatief hoogwaardiger papier te laten drukken. Daarvoor staan de instructies hieronder. Dit kan via een printshop of met een eigen drukker. Gebruik hiervoor onderstaande bestanden.
Drukwerkinstructies
- Instructies (A): dubbelzijdig A4, links binden met spiraal (Wire-o)
- Kaarten (B) A6: dubbelzijdig A6 op glossy karton, losgesneden
- Kaarten (C) A7: dubbelzijdig A7 op glossy karton, losgesneden
Je hebt alle 5 de documenten nodig om de gesprekstool te gebruiken. Wil je de gesprekstool in een online-versie bekijken zonder snijlijnen, dat kan hier.
Heb je vragen of opmerkingen over de gesprekstool neem dan contact met ons op via communicatie.weerbaarheid@nctv.minjenv.nl.
Alle onderdelen van de Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid
-
Drukwerkbestand - Gesprekstool Instructies (A)
Hier vind je de instructies voor de Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid. De gesprekstool militaire en hybride dreigingen ...
-
Drukwerk - Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid - lege kaarten (B)
Hier vind je de lege kaarten die zijn te gebruiken in de Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid. De gesprekstool militaire ...
-
Drukwerk - Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid - ontwerpkaarten (B)
Hier vind je de onderwerpkaarten die zijn te gebruiken in de Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid. De gesprekstool ...
-
Drukwerk - Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid - speciale kaarten (B)
Hier vind je de speciale kaarten die zijn te gebruiken in de Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid. De gesprekstool ...
-
Drukwerkbestand - Gesprekstool - Wat als-kaarten (C)
Hier vind je de wat als-kaarten die zijn te gebruiken in de Gesprekstool Maatschappelijke Weerbaarheid. De gesprekstool ...