Lange tijd leefden we in vrede en vrijheid, maar die tijd is veranderd. De samenleving staat voor veel uitdagingen. Ook in onze publicaties hebben we de dreigingen al jaren goed in beeld. Het is geen kwestie van óf we maatschappij-ontwrichtende effecten gaan ervaren, maar wanneer. Door samen goed voorbereid te zijn, kan Nederland de gevolgen beter aan. De hele samenleving is hiervoor nodig: overheid, burgers, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, industrie, kennisinstellingen en andere spelers.
Een goede voorbereiding
Het gaat om fysieke weerbaarheid, digitale weerbaarheid, economische weerbaarheid, weerbaarheid tegen grote ketenafhankelijkheden. Weerbaarheid betekent dat er is nagedacht over wat er kan gebeuren. En wat daarvan de gevolgen zijn. Wat is de impact als vitale processen uitvallen? Wat gebeurt er als een bedrijfsproces komt stil te liggen?
Weerbaarheid betekent dat er voorbereidingen zijn getroffen. Maatregelen om te voorkomen dat een proces wordt verstoord. Maatregelen om goed om te gaan met de gevolgen van een verstoring. Een paar dagen zonder stroom overleven we wel, maar een paar weken? Weerbaarheid is weten welke keuzes je gaat maken. Als er een tekort is, wat krijgt dan voorrang?
Ook zorgt een goede voorbereiding ervoor dat we minder aantrekkelijk zijn als potentieel doelwit.
Rol NCTV
In navolging van het regeerprogramma werken alle ministeries samen om de maatschappelijke weerbaarheid en militaire paraatheid te versterken. Hiermee wordt invulling gegeven aan de NAVO weerbaarheidsdoelstellingen. Samen met Defensie duiden we de militaire en hybride dreigingen en coördineren samen de kabinetsbrede aanpak voor de weerbaarheid daartegen. Hierbinnen richt de NCTV zich met name op de weerbaarheid van de overheid, economie en samenleving (civiele weerbaarheid) en brengt daarbij de inzet van alle partijen samen tot één geheel. Defensie concentreert zich op de paraatheid van de krijgsmacht en wat hiervoor nodig is van de maatschappij.